Ben jij graag alleen of vind je dat juist verschrikkelijk? Alleen zijn in de deze tijd van crisis kan in het specifiek lastig zijn. Maar het alleen zijn an sich hoeft niet per se iets negatiefs te zijn. Als je het alleen zijn eenmaal leert omarmen dan zijn er een handvol voordelen die zich openbaren en deze delen wij uiteraard graag met jullie.

1. Even opladen
Het kan veel energie kosten om constant onder de mensen te zijn. Dit komt omdat we andere mensen graag tevreden houden, willen laten lachen, hun emoties willen lezen en zo zijn er nog veel meer aspecten die komen kijken bij interactie. Het constant in connectie zijn met anderen kan daarom ook mentaal uitputtend zijn. Door vervolgens wat tijd alleen door te brengen, geef je jouw mind weer wat rust en tijd om op te laden.

2. Zelfreflectie
De dagen vliegen voorbij. Zo snel, dat er amper tijd is om even te bezinnen. Alleen zijn geeft jou de perfecte kans om eens goed naar jezelf te kijken. Om na te denken over je doen en laten en hoe je in het leven staat. Zonder ook nog eens bezig te zijn met het verwerken van gedachtes en gevoelens van de mensen om je heen. Dit is dus hét moment voor zelfreflectie.

3. In contact komen met je emoties
Nogmaals, als je constant omringt wordt door andere mensen, blijf je bezig met het lezen van emoties van andere. Het kan zijn dat je het contact met jouw eigen emoties hierdoor dreigt kwijt te raken. Wie ervan geniet om alleen te zijn, zal zijn of haar eigen emoties leren kennen. Je beseft beter wat je gelukkig, droevig of van streek maakt.

4. Je gaat meer doen waar jij echt van geniet
Wanneer je je veel omringt met andere mensen, zal je merken dat je geregeld compromissen sluit. Dit is helemaal prima, maar het groepsbelang gaat vaak wel voor jouw eigen belang. Als je alleen bent, besluit je helemaal zelf waar jij zin in hebt. Er is dus ook meer ruimte voor dingen waar jij echt van geniet.

5. Je wordt productiever
De tijd die je alleen doorbrengt is vaak de meest productieve tijd in je leven, omdat er minder afleiding is. (Als we dan ook Netflix en dergelijke wegdenken, natuurlijk…)

6. Extra waardering voor je relaties
Als je veel tijd alleen doorbrengt, zal je dit steeds meer gaan waarderen. Daarnaast zal je merken dat het samenzijn met andere ook een diepere dimensie krijgt. Door de tijd alleen ga je jezelf meer waarderen, maar je zal merken dat je ook meer waardering voelt voor jouw relaties en banden met andere mensen.

7. Gevoel van onafhankelijkheid
Zodra je kan genieten van het alleen zijn, zal je je meer op je gemak voelen wanneer je eens echt alleen bent. Dit leidt op een natuurlijke manier weer tot een gevoel van onafhankelijkheid. Je zal niet meer de angst voelen om alleen te zijn of de constante behoefte om altijd in connectie te staan. Je kunt nog steeds verlangen naar gezelschap, maar je bent er niet langer afhankelijk van.

8. Je hoeft niet constant andere gelukkig te maken
Het hele leven is een verzameling van relaties die alleen blijven bestaan als alle betrokkenen gelukkig zijn. Dat kan soms een ware uitputtingsslag zijn. Als je alleen bent, is de enige persoon die gelukkig gemaakt moet worden, jijzelf.

9. Je hoeft je niet voor alles te verontschuldigen
Wanneer je alleen bent hoef je je ook niet te verontschuldigen. Dit haalt in sommige situaties de druk van de ketel. Je stopt met twijfelen aan dingen die je zegt of doet alleen omdat je bang bent dat je iets verkeerd zegt en iemand beledigd, kwetst of boos maakt.

10. Je stopt met het zoeken naar erkenning
We snakken vaak naar goedkeuring van vrienden of familie. Soms is het belangrijk eerst advies te vragen, maar er zijn ook genoeg momenten waarop we goed in staat zijn om zelf te handelen. Als je alleen bent leer je vertrouwen op je instinct en ben je minder afhankelijk van de mening van anderen.

Bron: Lifehack