Het is voor velen een traditie om te gourmetten met Sinterklaas, Kerst of Oudejaarsdag. Het nadeel van gourmetten is dat het enorm bedraagt aan de overconsumptie van vlees. Rondom de feestdagen wordt er ontzettend veel vlees verkocht. Dus kies bewust en doe het dit jaar anders; ga vegetarisch gourmetten! Wij hebben een aantal opties op een rijtje gezet!

1. Brood met dips
Besteed extra aandacht aan het uitzoeken van een lekker en rijk brood en kies voor diverse dips. Zo kan je naast de oude vertrouwde vlootjes met kruidenboter ook voor dips als hummus en baba ganoush gaan!

2. Vleesvervangers
De supermarkten bieden tegenwoordig ontzettend veel fijne vleesvervangers aan. Mocht je geen afscheid kunnen nemen van een mini hamburgertje, dan is dit de perfecte oplossing! Tegenwoordig zijn veel vleesvervangers niet van echt vlees te onderscheiden!

3. Tempeh saté spiesjes
Snijd tempeh in blokjes en marineer dit naar eigen smaak óf kies voor de kant – en klare supermarkt variant. Rijg de gemarineerde tempeh blokjes aan een satéprikker en voilà je hebt een vegetarisch sateetje!

4. Pannenkoekjes
Pannenkoeken zijn altijd een feestje. Je kan kiezen voor een hartige pannenkoek, door deze rijkelijk te beleggen met groentes of kaas. Maar je kan ook voor een zoete pannenkoek gaan en de pot Nutella uit het keukenkastje toveren!

5. Mini pizza’s
Pizza’s zijn lekker en simpel. Met pizzadeeg, tomatensaus, wat geraspte kaas en wat blokjes groente kun je als een echte pizzabakker aan de slag op je gourmetstel. Maak je liever geen eigen deeg? Koop dan kant-en-klaar deeg en snijd daar kleine rondjes uit.

6. Groentes
Zorg er altijd voor dat je veel lekkere verse voorgesneden groentes op tafel hebt staan. Lekker om te grillen of te verwerken in verschillende gerechtjes. Zoals in het maken van tempeh saté spiesjes, voor op het broodje van de hamburger of om je mini pizza met te beleggen. Denk hierbij aan paprika reepjes, champignons, komkommer, tomaat, aubergine of courgette.