Salie en Palo Santo worden al eeuwenlang gebruikt bij verschillende rituelen. Het branden van Palo Santo is soortgelijk aan het branden van witte salie. Je hebt namelijk precies dezelfde spullen nodig. Het enige verschil kan zijn dat de houtjes soms wat minder lang aan blijven dan een salie stick. 

Heilig hout 
Palo Santo betekent ’Heilig Hout’ en komt van de Bursera graveolens-boom, die voorkomt in Zuid-Amerika. De hars van deze boom heeft een sterke geur wordt vaak gebruikt voor wierrook of cosmeticaproducten. Bij Palo Santo wordt het hout van de boom gebruikt.
Het heilige hout wordt in verschillende culturen al eeuwen gebruikt bij ceremonies en rituelen. Als je het hout aansteekt zou het namelijk een geneeskrachtige en zuiverende werking hebben. Zo gebruikten inheemse volkeren het om slechte geesten te verdrijven en positieve energieën aan te trekken.

Heilig kruid 
Witte Salie wordt door voor velen gezien als ‘Heilig Kruid”. De Native Americans of indianen stonden erom bekend salie te gebruiken voor dit doeleinde tijdens reinigingsrituelen. De grijswitte blaadjes van de Salvia Apiana hebben namelijk volgens hen spirituele krachten.
Vanuit dit volk stamt ook het woord ‘smudgen’. Tijdens zo’n ‘smudge’ ritueel wordt een ruimte, persoon, dier of voorwerp gereinigd door met de brandende Salie stick in een bepaald patroon de rook te verdelen langs het focuspunt. 

Cleansing 
Er wordt gezegd dat de effecten van Palo Santo helpen bij gezondheidsklachten, zoals reuma en migraine. Ook zou het positieve energieën aantrekken, helpen ontspannen, energetisch reinigen én ruimtes zuiveren. Ook zou het hout zelfs ongedierte bestrijden, zoals muggen, mijten en motten.

Een salie smudge stick wordt ook al eeuwenlang gebruikt voor rituelen en rook ceremonies, zoals het reinigen van een leefomgevingAan witte salie worden al eeuwenlang vele gunstige werkingen toegeschreven. Het kruid wordt bijvoorbeeld door veel mensen gebruikt voor zijn reinigende effect. Het zou namelijk negatieve energie verdrijven om zo plaats te maken voor het positieve.

Zowel Witte salie als Palo Santo is verkrijgbaar in de Mirror Store! 

Uitvoering ritueel
Vuur
Om de Salie smudgestick aan te steken of een Palo Santo houtje heb je vuur nodig. 
Steek het topje aan met een aansteker, als het goed brand, blaas je het heilig hout of de Salie stick uit zodat er rook vanaf komt en blijft 
Hoewel beide stickgoed kunnen smeulen als je deze aansteekt, kan het zijn dat het tijdens je ritueel stopt met branden. Het is niet erg de stick tussendoor opnieuw aan te steken. Houd daarom je aansteker bij de hand! 

Schaaltje of kommetje
Zorg dat je een vuurvast schaaltje of kommetje gebruikt om de as van je Salie stick op te vangen of de Palo Santo tussendoor op neer te leggen voor de veiligheid. Je kunt ook een Abalone schelp gebruiken met wat zand om je Salie stick of Palo Santo houtje even in neer te leggen als het smeult.  

Veer
Met het gebruik van een veer kun je de rook die van de Salie of Palo Santo afkomt verspreiden in de ruimte. Je kunt dit ook gewoon met je handen doen. Ga goed langs alle hoeken en delen in de ruimte zodat alles wordt gereinigd.  

Water
Wanneer je klaar bent met smudgen of als je de stick tussendoor wilt doven, kan het handig zijn een bakje water in de buurt te plaatsen. Safety first!

Ventilatie
Het is belangrijk om zowel voor, tijdens als na je ritueel de ruimte te ventileren. Zo gaat de negatieve energie naar buiten en komt frisse lucht naar binnen. Ook blijft de geur van je ritueel niet dagenlang in de ruimte hangen. 

Bekijk de onderstaande video voor meer smudge inspiratie!