Jaarlijks worden in Nederland 26 miljard plastic voedselverpakkingen verbruikt. Ondanks dat plastic een slecht imago heeft, neemt het gebruik van plastic nog steeds toe. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Dit terwijl we er vaak écht zonder kunnen. Met deze 5 tips beperk je het plastic in je boodschappentas en voorraadkast.

1. Neem een eigen tas mee
Neem voortaan je eigen boodschappentas mee. Zorg dat het een leuke is, waarmee je graag voor de dag komt! Eentje van linnen of met een leuke opdruk. Wees daarnaast zo slim om de tas in je sport – of werktas te stoppen. Hierdoor voorkom je dat je de tas alsnog vergeet!

2. Gebruik alternatieven
In de lijst met ‘ergste plastic wegwerpproducten’ staan onder andere plastic rietjes, boterhamzakjes, vochtige doekjes, wattenstaafjes en verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden. Neem nou die rietjes en die wattenstaafjes: die kun je makkelijk vervangen door milieuvriendelijke varianten (rietjes van bamboe, wattenstaafjes van hout). Mis je niks aan! In de plaats van vochtige doekjes neem je een wasbare schoonmaakdoek.

3. Kies voor navulverpakkingen
Van heel veel producten kun je een navulversie kopen. Geen nieuw pompje handzeep, dus, maar een zak zeep waarmee je je eigen pompje vult. Kruiden van de markt, in een papieren zakje. Hetzelfde geldt voor een koffiebeker. Zorg ervoor dat je altijd je eigen cup meehebt. Zodat je nee kan zeggen tegen de bekers van de koffieketens.

4. Van theezakje naar losse thee
Deze is makkelijk én levert je een explosie van smaak op. Want losse thee is echt veel lekkerder dan thee in een zakje, en het levert dus een groot milieuvoordeel op (bij het dichtmaken van veel theezakjes wordt polypropyleen gebruikt, zodat ze niet open kunnen gaan in de verpakking of in je glas – ook is het labeltje soms met een nietje vastgemaakt).

5. Plasticvrije vaatwastabletten
Veel vaatwastabletten zijn per stuk in plastic verpakt. Gelukkig zijn er ook merken die de tabletten verpakken in een biologisch afbreekbaar materiaal. Even zoeken, maar dan heb je ook wat – en als je ze online bestelt in een grote hoeveelheid, kun je hier een lange periode mee vooruit.