Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Het gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser én je leert bewust keuzes te maken en grenzen te bewaken in plaats van automatisch te reageren. Hoe mooi is het om dit toe te passen als je op reis gaat? Mindful reizen vergroot je nieuwsgierigheid, stelt je open voor nieuwe ervaringen en helpt je om je op een dieper niveau te verbinden met andere mensen, gebruiken en culturen.

1. Weinig internetten
We zijn geneigd direct bij het landen onze telefoon van vliegtuigmodus af te halen. Het zou je maar gebeuren dat je Whatsapp berichten mist of niet op de hoogte bent van het laatste nieuws.  Dit zit nou eenmaal in ons systeem, maar wat als je je telefoon even laat voor wat het is? Dit voorkomt dat je continu met Nederland in verbinding blijft. Altijd en overal online kunnen zijn heeft veel voordelen, maar slokt ook aandacht op en maakt het moeilijker om in het hier en nu te zijn.

2. Notitieboekje
Neem een notitieboekje mee en schrijf op wat je allemaal meemaakt. Tijdens je reis maakt dit je extra bewust van je ervaringen en het is een goed moment voor reflectie. Als je eenmaal thuis bent, dan hoef je alleen maar door het boekje te bladeren om het vakantiegevoel weer te ervaren.

3. Rustig aan
Tijdens het reizen zijn we vaak geneigd de dagen helemaal vol te plannen. Logisch, want we willen zoveel mogelijk zien in vaak korte tijd. Dit is echter niet heel mindful. Hoe verleidelijk het ook is om alle belangrijke plekken in een wereldstad op je to-do-lijstje te zetten of om alle stranden van dat ene verre land te bezoeken, probeer hier niet in door te slaan. Door een aantal plekken te schrappen van je lijstje, houd je meer tijd over om echt te genieten.

4. Zoek de locals op
Je onderdompelen in een andere cultuur is niet alleen super interessant, maar dit help je ook om echt te beseffen waar je bent. Het eten van lokaal voedsel en de lokale bewoners vragen om advies, helpt je om nog meer te gronden.

5. Wees dankbaar
Reizen is niet iedereen gegund. Het is een privilege. Wees daar bewust van en toon je waardering aan de mensen die je onderweg tegenkomt.