Veel mensen beseffen niet hoeveel negatieve gedachten er gedurende de dag door hun hoofd spoken. Door continu negatief over jezelf of jouw prestaties te denken kan ervoor zorgen dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Het is dus belangrijk dat je leert jezelf meer af te sluiten voor negatieve gedachten. Wij helpen je graag een handje, dus hierbij 5 tips om ervoor te zorgen dat je positiever gaat denken!

1. Positieve start
Begin de dag standaard met een aantal positieve gedachten. Bedenk 3 dingen die jij recent hebt behaald, waar je trots op bent of waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld een opdracht die je met slag en wimpel hebt gehaald of de leuke tijd die je gister hebt gehad met vrienden. Je zult merken
dat je de ochtenden een stuk positiever gaat ervaren en in een betere mood bent gedurende je dag.

2. Zet negatieve gedachten om in positieve gedachten
Heb je toch last van een negatieve gedachte? Probeer deze dan om te draaien naar een positieve gedachte:
– Ik kan het niet/Ik kan het!
– Ben ik wel goed genoeg? /Ik ben goed genoeg!
– Ik heb het verkeerd gedaan/Volgende keer beter!

Door positieve dingen tegen jezelf te zeggen zul je je beter voelen en zul je anders op de situatie reageren.

3. Focus je op het hier en nu
Ervaar je stress doordat je nadenkt over iets dat al is gebeurd of iets dat je nog moet doen?
Probeer dit los te laten en focus je op het huidige moment. Loop je in het park? Bewonder dan de natuur en het gezang van de vogels en laat de deadlines op je werk even los.

4. Humor
Zet een flinke dosis humor in om je beter te voelen. Heb je bijvoorbeeld een flinke blooper begaan? Dan kun je daar ook met een voorzichtige glimlach op terugkijken. Zelfs op de meest vervelende dagen waarop alles mis lijkt te gaan en je opeens 3 uur over een terugreis doet, kun je soms met een voorzichtige lach terugblikken. Wie weet levert het toch weer een grappig verhaal op.

5. Omring je met positiviteit
Merk je dat jouw vrienden de laatste tijd erg negatief zijn en op alles een weerwoord hebben? Probeer dan mensen om je heen te verzamelen die positiviteit uitstralen. Dit zal uiteindelijk ook positieve invloed hebben op jou!