De kans is groot dat je de afgelopen periode al heel veel docu’s, films en series op Netflix hebt gekeken. Om ervoor te zorgen dat jij je niet hoeft te vervelen hebben wij een top 4 gemaakt van inspirerende documentaires, die je aan het denken zullen zetten.

1. Heal
‘Change your mind. Change your body. Change your life.’ Met deze slogan wordt de essentie van deze documentaire duidelijk. In de film zie je hoe director Kelly Noonan Gores op onderzoek uitgaat in de spirituele en medische wereld om ons de genezende krachten van de geest te laten zien. Onze gedachten, de dingen die we geloven en onze emoties hebben samen een grote invloed op onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Maar diezelfde gedachtes en emoties hebben ook genezende krachten. Daardoor hebben we veel meer controle over onze eigen gezondheid en ons leven dan we veelal denken.

2. Tony Robbins: I am not your Guru
Tony Robbins is een levenscoach die grote conferenties organiseert. Duizenden mensen leggen veel geld neer voor een toegangsticket tot zijn seminars. Discutabel, zou je kunnen denken, maar na het kijken van deze documentaire snap je de aantrekkingskracht van Robbins toch iets beter. De docu volgt hem achter de schermen van zijn grootse jaarlijkse optreden en krijg je als kijker een idee van zijn manier van werken. De film is overduidelijk Amerikaans, net als de aanpak van de levenscoach zelf. Toch is het fascinerend om te zien welke impact Robbins op zijn publiek heeft. Echt diepe inzichten zal deze documentaire je misschien niet geven, wel doet het je nadenken en is het een bron voor gespreksstof.

3. Minimalism: A documentary about the important things
Stel je voor dat je alles hebt wat je hartje begeerd – mooie auto’s, de nieuwste technische snufjes en een groot huis. Stel je nu voor dat je je altijd ongelukkig voelt ondanks alles dat je bezit. Dit was langere tijd de realiteit voor de twee vrienden Ryan Nicodemus en Joshua Fields Millburn. Zij realiseerde zich dat al hun bezittingen hen niet gelukkig maakte. Daarom gooide zij het roer om en deden afstand van alles wat zij niet echt nodig hadden en kozen voor een simpele manier van leven. Door middel van deze documentaire proberen zij andere te leren wat het betekent en hoe het is om minimalistischer te leven. De documentaire geeft ook inzicht in de sociale, psychologische en milieu-effecten van consumptie.

4. I Am Maris: Portrait of a Young Yogi
Deze documentaire vertelt het verhaal van Maris Degener, een yogadocente uit Californië. Ze werd als tiener lange tijd geteisterd door depressie, angst en anorexia. In een documentaire van bijna een uur, vertelt de yogadocente hoe zij uit dit diepe dal is geklommen door de strijd aan te gaan met haar mentale problemen. Ze greep naar tal van creatieve bezigheden: schrijven, schilderen en yoga. Maris gebruikt haar geleerde levenslessen nu om anderen te helpen. Met de documentaire hoopt ze meer bewustzijn te creëren rondom psychische problemen.

Bron: Netflix