Ben jij dol op alle geuren, kleuren en smaken uit de Griekse keuken? Dan is deze vegetarische Moussaka een echt aanrader! 

Benodigdheden

  • 2 aubergines
  • 350 gr aardappels geschild
  • 50 gr jong belegen kaas geraspt
  • 500 gr kastanjechampignons
  • 50 gr walnoten
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • kaneel
  • gehaktkruiden
  • oregano tijm (gedroogd of vers)
  • olijfolie

    Voor de kaassaus

  • 20 gr boter
  • 20 gr bloem
  • 260 ml halfvolle melk
  • 70 gr jong belegen kaas geraspt
  • worcestershire sauce
  • zout en peper

Bereiding

  1. Snijd de aardappels in plakjes en kook ze 6 a 7 minuten. De aardappels wil je niet gaarkoken, maar alleen een klein beetje garing geven.
    Zet de aardappels vervolgens aan de kant en laat deze afkoelen.
  2. Was de aubergines en snijd in plakken. Bestrijk de plakken aan beide zijden licht met olijfolie en bestrooi met een snufje zout.
    Grill de plakken in enkele minuten gaar en goudbruin. Zet deze vervolgens aan de kant om af te koelen.
  3. Snijd de champignons in kleine stukjes.
  4. Verwarm een pan met olie en bak de champignons op tot deze slinken en het vrijgekomen vocht verdampt.
  5. Hak vervolgens de walnoten in kleine stukjes en voeg toe aan de champignons.
  6. Voeg vervolgens kaneel en gehaktkruiden toe en zet het mengsel even aan de kant.
  7. Fruit in een andere pan een uitje tot deze glazig is en knijp de knoflook erbij.
  8. Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe bij de knoflook en ui.
  9. Voeg aan het tomatenmengsel de oregano en andere kruiden toe en laat het mengels zachtjes doorkoken.
  10. Roer tot slot het champignonmengsel door de tomatensaus. Breng indien nodig op smaak met wat extra (gehakt)kruiden.
  11. Laat de saus op een zacht pitje staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

    De kaassaus

  12. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe zodra de grootste bellen wegtrekken.
  13. Roer flink door tot de bloem alle boter opneemt. Laat enkele minuten garen en roer zo nu en dan om aanbranden te voorkomen.
  14. Voeg in porties de melk toe. Voeg pas weer nieuwe vloeistof toe als het vorige volledig is opgenomen. Blijf steeds goed roeren om klontjes te voorkomen.
  15. Roer 70 gram kaas door de saus en breng op smaak met enkele druppels worcestershire saus, zout en peper.
    Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken tot je een mooi dikke saus hebt.

    Het ‘opbouwen’ van de Moussaka

  16. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal.
  17. Leg hier de helft van de aubergines op en schep de helft van de tomatensaus over de aubergines.
  18. Bestrooi met een klein beetje kaas. Leg nogmaals een laag aubergine en tomatensaus in de schaal.
  19. Verdeel tot slot de kaassaus erover.
  20. Bedek de Moussaka met de laatste kaas eet de Moussaka in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.

Enjoy!

Bron: Overetengesproken