Onze liefde voor planten is eindeloos, maar we hebben niet allemaal groene vingers. Gun jij jouw planten een lang en gelukkig leven? Dan is het lezen van deze blog zeker een aanrader! Om je in de goede richting te helpen, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Verzorgingstag
Velen van ons zijn geneigd om instinctief de planten te verzorgen. Verzorgen vanuit gevoel en niet vanuit ratio zeg maar. Dit resulteert erin dat de tag met verzorgingsvereisten, die vaak met de plant wordt verkocht, al snel in de prullenbak eindigt. Op deze tag staat precies aangegeven of de plant veel of weinig zonlicht nodig heeft of regelmatig of zelden water etc. Het op gevoel (gok) de planten water geven zet niet altijd zode aan de dijk. Dus wees voortaan niet zo eigenwijs, lees de tag en volg de instructies!

2. Te veel water
Je planten te veel water geven is erger dan te weinig water. Maar hoe waak je ervoor dat jouw planten niet te nat worden? Het meest logische antwoord is natuurlijk; goed doseren, maar er zijn nog een paar handige trucjes. Zo kan je onder in de pot absorberende korrels of scherven leggen. Deze nemen het overtollige water op.

3. Locatie van de plant
Houd je planten uit de buurt van hele warme of hele koude plekken in je huis. En verplaats deze groene jongens ver weg van kachels of airconditioners. Als jouw plant in direct zonlicht staat en de bladeren beginnen uit te drogen, verplaats de plant dan uit de zon. Planten kunnen namelijk verbranden, net als wij mensen. In het algemeen geldt: hoe dikker en steviger de bladeren zijn, hoe meer licht de plant kan verdragen.

4. Tender love & care
Met alleen water geven en een goeie plek uitkiezen ben je er nog niet. Bekijk je plant regelmatig goed. Draai ‘m een stukje, zodat hij niet scheefgroeit (planten groeien vaak richting de zon). Verdroogde of vergeelde blaadjes kun je eruit halen, uitgebloeide bloemen pluk je. Let ook op de wortels: soms groeien die zo groot, dat ze een groter jasje nodig hebben. Dan is het tijd voor een grotere pot.